Tips & Diverse

  • Ontwerpers gebruiken andere en meer delicate/luxere stoffen en andere behandel én kleurtechnieken dan vroeger. Met onderstaande adviezen blijft uw luxe kleding langer in goede conditie:

    Behandel kleding volgens het wasetiket. Selecteer wasgoed op kleur en materiaal. (Witte) handdoeken niet met witte kleding wassen! ( witte kleding wordt dan grauw ) Keer kledingstukken binnenste buiten en sluit ritsen. Stop wasmachines/wasdrogers niet te vol, een hand moet vrij boven de kleding heen en weer kunnen bewegen. Gebruik nooit te veel wasmiddel en gebruik geen wasverzachter! ( indien u minder wasmiddel gebruikt, blijft kleding al zachter ) Knoei geen wasmiddel voortijdig op kleding. ( vlekken ) Laat kleding nooit te lang in de wasmachine; kleuren kunnen hierdoor “uitlopen”. ( gebruik s’nachts eventueel een tijdklok, waardoor de machine, na afloop, toch direct leeg gehaald kan worden) De meeste kleding kan beter op maximaal 30 graden gewassen worden. Centrifugeer op lage toerentallen, hierdoor ontstaat minder slijtage aan de kleding.

    Laat uw wasmachine minstens één keer per maand op 95 graden draaien, mét 1½ kopje witte azijn. ( daarna machine nog een keer op 95 graden zonder azijn laten draaien ) Dit voorkomt verstopping door zeepresten en nog belangrijker de bacterie “vetluis”. (Dit veroorzaakt stank en lichte en/of donkere vlekken in kleding ) Reinig regelmatig het filter, het zeepbakje én de rubber manchet van de deuropening. ( de vette laag )

    Gebruik liever geen wasdroger/droogkast voor uw luxe kleding, zeker niet met fijne stoffen. In de wasdroger krimpt veel kleding !

    Strijk kleding óók binnenste buiten. Donkere stoffen eventueel strijken met een (vaat)doek. De punten/randen van manchetten en kragen van overhemden niet strijken of voorzichtig de achterzijde met een doek ertussen. ( voorkomt vroegtijdige slijtage/verkleuring )

  • Garment Dyed of Sprayed kleding ( oorspronkelijk ecru kledingstukken, die na gekleurd zijn om een gedragen effect te verkrijgen ) Deze kleding wordt na dragen en wassen altijd lichter van kleur. ( felle en/of donkere kleuren kunnen afgeven op andere lichte stoffen/leder ) Het verkleuringsproces kunt u wat vertragen. Voor de eerste keer wassen, ca. 3 uur laten staan in een emmer koud water, met 1½ kopje natuurazijn met twee eetlepels zout. Kleding binnenste buiten keren, wassen met de helft van de voorgeschreven fijnwasmiddel, met een fijnwasprogramma.

  • Witte kleding met een gekleurd stiksel, borduursel of een gekleurde applicatie. Selecteer deze kledingstukken eventueel ook met witte kledingstukken. Niet met handdoeken erbij wassen. Binnenste buiten keren, wassen met een kleurwasmiddel. Witwasmiddelen laten kleuren “uitlopen”. De kleding direct na het wassen uit de wasmachine verwijderen. ( kleuren kunnen anders ook “uitlopen” )

  • Binnenste buiten wassen. Fijnwasmiddel, maximaal 30 graden. Bij hogere temperaturen kan de opdruk loslaten. Nooit in de wasdroger. Binnenste buiten strijken met lage temperatuur.

  • Zorgvuldig dragen, zonder stoppelbaard. ( schuurt de stof ) Alleen luchten, meestal niet wassen. Zie het wasetiket van het artikel. Eventueel circa 5 minuten in koud water met een beetje fijnwasmiddel wassen. Daarna uitspoelen, niet wringen. Wikkel de sjaal in een handdoek en druk zachtjes het water eruit. Trek de sjaal daarna voorzichtig terug in vorm, terwijl de sjaal nog nat is.

  • Raw Denim (ongewassen jeans) De donkere indigo-kleuren geven af op lichte stoffen/bekleding. Door ongewassen jeans voor gebruik, eerst een nachtje, in een emmer koud water met 1½ kopje natuurazijn te laten staan, fixeert dit de kleur en zal deze minder afgeven. ( 100% resultaat is onmogelijk ) Was donkere jeans zo min mogelijk en lucht hem liever. - Binnenste buiten keren, lichte jeans wassen met een kleurwasmiddel, donkere jeans met een donkerwasmiddel. Maximaal op 30 graden wassen. Een te volle wasmachine geeft witte strepen in de jeans, die onherstelbaar zichtbaar blijven. Te hoge temperaturen kunnen de lederen merk-applicatie, laten krimpen / uitlopen op de (andere) kleding. Gebruik liever geen droogmachine. Door een te volle droger/droogkast, loopt de temperatuur te hoog op en kan de lederen applicatie eveneens krimpen/verkleuringen veroorzaken.

  • Steeds meer bovenkleding, jeans en andere broeken bevatten elastane. - Binnenste buiten keren, wassen op maximaal 30 graden, met een fijnwasmiddel met een fijnwasprogramma. Strijken op lage temperatuur, met één puntje. Hoge temperaturen laten de elastane verharden, waardoor na enkele keren strijken een stof kan scheuren.

  • Bescherm lederen (alle) kleding tegen overmatige hitte/zonlicht. Achter glas in de auto of een venster/ruit bij een garderobe, zal leder snel verkleuren. Lederen kleding kan niet goed tegen regen ! Bescherm een nieuw kledingstuk direct na aankoop, door twee keer ( 2 uur pauze ) met een lederspray mét wax ( gladleder ) of een impregneerspray zonder wax. ( suède/daim/ruw leder ) in te sprayen. Hang een lederen jas altijd op een hangertje.

    Schapen- en geitenleder zijn altijd droger dan runderleder en dienen eventueel vaker ingesprayd te worden.( Dit leder blijft echter een ruwer uiterlijk behouden dan runderleder ) Indien leder regelmatig wordt behandeld, zal leder niet uitdrogen en is er minder kans op vlekvorming door regen. Suede en opgeruwd leder kan afgeven. De losse slijpstofvezeltjes verdwijnen na verloop van tijd. Kleine vochtvlekjes, verdwijnen vaak door het leder tegen elkaar aan te wrijven. Na opslag/door koude kan overtollig wax op een jas stollen/wit uitslaan. Laat de wax smelten met een föhn en veeg de overtollige wax eraf met een witte doek.

    Gebruik bij regen een paraplu ! Indien leder toch té nat geworden is, spray het gehéle kledingstuk dan nat en laat dit dan langzaam drogen. ( niet bij een warmtebron/chaufage ) ( witte vocht/kalkvlekken kunnen mogelijk verwijderd worden met een speciaal product van de schoenmaker ) Gebruik na droging opnieuw de juiste lederspray.

  • Hang een kostuum na een dag dragen, netjes op aan de meegeleverde kledinghanger. Zorg dat een kostuum voldoende vrij hangt, anders kan het kostuum kreuken. Hang het kolbert ook in de auto op, zodat dit tijdens de autorit niet overmatig kan kreuken. Reinig een kostuum nooit zelf, maar laat dit uitvoeren door de droogkuis/stomerij. Ook vlekken dient u door de stomerij te laten verwijderen. Reinig een kostuum niet te vaak, laat een kostuum liever luchten. Loop nooit met uw kostuum door de regen, bescherm uw kostuum met een overjas of paraplu ! ( regen kan uw kostuum onherstelbaar beschadigen ) Veel kostuums zijn gemaakt van wol. ( ook in de zomer ) Bescherm uw wollen én zijden kleding, door mottenpapier/mottenballen in uw kledingkast te gebruiken. ( rupsen van motten eten eiwitten, waaruit wol en zijde bestaat )

  • Na het dragen van een wollen kledingstuk, kun je dit het beste weer even laten rusten ( vlak liggend ) zodat de wol weer terug in zijn vorm kan komen.

    Wol heeft vlekwerende eigenschappen door het wolvet ( Lanoline ) waardoor wol niet zo vaak gewassen hoeft te worden als andere stoffen.

    Indien een kledingstuk tijdens het dragen niet vuil is geworden, hoeft het dus niet direct gewassen te worden. Je kunt het kledingstuk beter in de buitenlucht ( niet in de zon ) laten luchten. Mist of ochtenddauw (ook de badkamer) is zeer goed voor wol!

    Was wollen kleding ( alle kleding ) volgens het wasvoorschrift. Echter omdat bij handwassen, te grote temperatuurschommelingen, te veel wrijving en te veel en te snelle zeepdosering, de wol kan beschadigen ( vervilten), is het beter/makkelijker met de wasmachine te wassen. Wollen kleding moet uiteraard met het wolwasprogramma ( het best is in de koud-stand ), met een laag toerental gewassen worden. Verwijder oude zeepresten, o.a. in de rubber manchet !

    Gebruik een vloeibaar wolwasmiddel, zoals het Eco wolwasmiddel van The Steamery, deze producten bevatten geen agressieve ingrediënten en zijn veel beter voor de wol. (Bij ons verkrijgbaar) Gebruik tevens weinig zeep, ook bij te veel zeep kan de natuurlijke beschermlaag van wol aangetast worden. Hierdoor kan de wol in elkaar krimpen en permanent beschadigd worden. Gebruik geen wasverzachter bij wol.

    Was wollen kleding apart, kledingstukken moeten los kunnen bewegen in de trommel.

    De kleding is soms nog te nat, door het lage toerental. Zet daarom de wasmachine nog eens een halve minuut op afpompen/centrifugeren met een hoog toerental, blijf bij de draaiende trommel! Daarna de machine meteen uit zetten, de instelknop op de basispositie draaien, machine weer aanzetten en dan kan het deurtje open. LET OP : Het programma duurt circa 8 minuten en dat mag absoluut niet. Door het hele korte centrifugeren krijgt de wolvezel haar volume weer terug en droogt het kledingstuk sneller. ( Te lang centrifugeren beschadigd het kledingstuk ! )

    Verwijder de kleding na het wasproces direct uit de wasmachine.

    Laat het kledingstuk het liefst liggend drogen, verwijderd van een warmtebron.

    Bescherm wol tegen motten, bijvoorbeeld met mottenpapier, cederhout, lavendel of tijm.

  • Pillen/pluizen van stoffen kan ontstaan door het gebruik van korte vezels in combinatie met een volumineus garen dat weinig getwist is.

    Stof gemaakt van een hoog gedraaid garen is altijd platter en gladder ( een kostuum ) dan dat van een weinig gedraaid garen waar b.v. een wollen trui van gebreid wordt. Het weinig draaien/twisten van het garen geeft echter meer risico tot pillen, krimpen of vervilten van de stof. Pillen/pluizen kan ontstaan bij het dragen maar ook bij het wassen van een kledingstuk. Het ontstaat door wrijving of schuren van een volumineuze stof. Hoe wolliger de stof of het breisel, hoe meer pilling/pluizen kan optreden.

    Dit heeft dus niet te maken met een slechte kwaliteit maar met de eigenschap van de stof of het breisel en dit heet dan ook; een gebruikseigenschap van wollige volumineuze stoffen.

    Door het wollige volumineuze effect van garen waar truien van gebreid worden, zullen deze meestal pillen/pluizen, vooral op plaatsen waar door het dragen de stof langs elkaar schuurt.

    Ook een stoppelbaard heeft een schurend effect op bijvoorbeeld een sjaal of kraag.

    De kleding van deze stoffen kan meestal goed onderhouden worden door het gebruik van een wol-ontpiller op batterijen of een pilkammetje. Als je met een pilapparaatje of met een pilkammetje de bolletjes kunt afscheren mag je het officieel niet pillen noemen. Echt pillen is als er harde bolletjes op een stof komen die je er niet af kunt halen. Dit is een probleem dat je voornamelijk kunt tegenkomen bij een stof met een samenstelling van polyester/viscose.